Dziêki zachowaniu równowagi miêdzy wzrostem a owocowaniem, mo¿liwe jest coroczne i obfite owocowanie drzew, bez pogorszenia jako¶ci owoców. Nadmierny wzrost opó¼nia i zmniejsza owocowanie, za¶ zbyt s³aby wzrost wp³ywa na przemienne owocowanie i gorsz± jako¶æ owoców.
Przycinanie drzew owocowych ma na celu:
- Przyspieszenie wej¶cia drzew w okres owocowania poprzez eliminacjê nadwy¿ki pêdów. Pozwala to na pe³n± koncentracjê "si³y witalnej" drzewa na wzro¶cie owoców.
- Polepszenie plonów przez przewietrzanie korony drzewa i umo¿liwienie dotarcia ¶wiat³a do samego ¶rodka.
- Ograniczenie wzrostu drzewa wzwy¿ i u³atwienie zbiorów przez wyhamowanie odrostów za pomoc± systematycznych ciêæ.
- Zachowanie odpowiedniego kszta³tu korony drzewa przez skrócenie zbyt wybuja³ych i obciêcie niekorzystnie umiejscowionych ga³êzi.
- Pobudzenie rozwoju drzewa przez krótkie ciêcia pierwszych rozga³êzieñ. Ostre ciêcia zawsze s³u¿± wyrastaniu nowych, silnych pêdów.
- Odm³odzenie drzewa przez usuniêcie ga³êzi starszych, mniej produktywnych, co pozwala na wzrost m³odych pêdów.
Zabieg przycinania drzew owocowych przeprowadza siê w trzech terminach:
- ciêcie wczesnowiosenne, tzw. zimowe, powinno rozpoczynaæ siê w drugiej po³owie lutego i zakoñczyæ przed rozpoczêciem kwitnienia drzew,
- ciêcie pó¼nowiosenne mo¿e byæ wykonywane od pocz±tku kwitnienia do 14 dni po jego zakoñczeniu,
- ciêcie letnie nale¿y rozpocz±æ w drugiej po³owie sierpnia.
Wszelkich ciêæ dokonywaæ nale¿y zawsze nad "oczkiem" (p±kiem), co zapewni prawid³owy rozwój ga³êzi na wiosnê. Ci±æ trzeba na skos, ok. 5 cm nad "oczkiem" (pozwoli to wodzie deszczowej swobodnie sp³ywaæ, obmywaj±c ga³±¼). [rys.1]
Ciêcia prze¶wietlaj±ce nale¿y wykonywaæ, gdy drzewo wejdzie ju¿ w okres pe³nego owocowania. Ten rodzaj ciêcia ma na celu zapewnienie maksymalnego dostêpu ¶wiat³a do wszystkich pêdów korony i pozwala na otrzymanie optymalnej ilo¶ci pêdów owocuj±cych. Drzewa, które nie s± ciête, owocuj± wprawdzie obficiej od ciêtych, ale zbyt szybko siê zagêszczaj± i wydaj± gorszej jako¶ci owoce: drobne i s³abo wybarwione. Im korona drzewa jest gêstsza, tym bardziej ¶rodek drzewa jest nieo¶wietlony a zbiór owoców utrudniony. Wiele ga³êzi ro¶nie wtedy pod zbyt ostrym k±tem, co powoduje ich zginanie i ³amanie pod ciê¿arem owoców.
Drzewa stare i zaniedbane daj± mniejsze i gorsze plony. Owocowanie takich drzew mo¿na jednak poprawiæ. Ciêcie nale¿y rozpocz±æ od usuniêcia chorych, martwych i nad³amanych ga³êzi. Nastêpnie wycina siê zbêdne konary szkieletowe - uszkodzone, wrastaj±ce w ¶rodek korony, rosn±ce pionowo i zbyt blisko siebie, krzy¿uj±ce siê. Korona po wyciêciu powinna mieæ 6-8 konarów. Grube ga³êzie i konary odcina siê w miejscu zgrubienia zwanym "obr±czk±", najpierw podpi³owuj±c od do³u, aby nie oderwa³y siê z kor±. Ciêcie wykonane zbyt blisko tworzy wiêksz± ranê, która trudniej siê goi. Ciêcie zbyt dalekie od nasady powoduje butwienie wystaj±cego sêka i zwiêksza ryzyko pora¿enia drzewa przez choroby. W nastêpnym roku po ciêciu prze¶wietlaj±cym nale¿y wyci±æ wszystkie d³ugie, silne, nierozga³êzione pêdy, tzw. "wilki".
Zapoznanie siê z przedstawion± obok charakterystyk± organów drzewa owocowego (na przyk³adzie jab³oni) u³atwi nam przeprowadzanie przycinania drzew.
Ciêcie "na trzy oczka"Termin "ciêcie na trzy oczka" oznacza odleg³o¶æ trzech oczek od podstawy ga³êzi. Tn±c, pozostawiamy co roku na odrastaj±cym pêdzie jedynie trzy oczka. Dla zrozumienia mechanizmu metody "ciêcia na trzy oczka" trzeba prze¶ledziæ rozwój odrostu w ci±gu trzech lat - czasu niezbêdnego dla wytworzenia owoców. Zima pierwsza  * Przycinamy pêd "na trzy oczka". * W nastêpnym sezonie z najwy¿szego "oczka" odrostu wyrasta pêd wegetatywny a z drugiego - sêczek. [rys.2] Zima druga  * Ponownie przycinamy odrost "na trzy oczka". * Dwa najwy¿sze oczka przekszta³caj± siê w li¶ciaste ga³±zki. Sto¿ek pêdu (sêczek), usytuowany najbli¿ej ciêcia staje siê pêdem owocowym. [rys.3] Zima trzecia  * Na odro¶cie, którego d³ugo¶æ jest ju¿ znacznie zredukowana, zostawiamy jedynie pêd owocowy. * Na wiosnê pêd ten zakwitnie i jesieni± urodzi pierwsze owoce. [rys.4]
Obcinanie zbytecznych pêdów
Ciêcie pó¼nowiosenne przeprowadza siê w kwietniu, od momentu rozpoczêcia kwitnienia do 14 dni po jego zakoñczeniu. Dotyczy tylko silnie rosn±cych drzew.
Polega na systematycznym eliminowaniu wszystkich bezu¿ytecznych lub wystêpuj±cych w nadmiarze ga³±zek li¶ciastych.
- Je¿eli z jednego punktu wyrasta kilka ga³±zek - zostawiamy jedn±, najbardziej ¿ywotn±.

- Usuwamy wszystkie pêdy konkuruj±ce z przewodnikiem. Sam przewodnik nale¿y skróciæ. [rys.5]
- W ni¿ej po³o¿onych partiach korony wycinamy zbêdne pêdy oraz pionowo i bardzo silnie rosn±ce "wilki".
- Przerzedzamy odrosty, przycinaj±c m³ode pêdy rosn±ce
zbyt blisko siebie. Odleg³o¶æ miêdzy odrostami powinna wynosiæ 10 cm. [rys.6]
Ciêcie letnie poprawia jako¶æ owoców, zw³aszcza jab³ek. Dziêki usuwaniu pêdów zacieniaj±cych owoce, s± one lepiej wybarwione. Zabieg ten sprzyja równie¿ zawi±zywaniu pêdów owocowych w nastêpnym sezonie.
- W koñcu lata (druga po³owa sierpnia) przycinamy tegoroczne odrosty przy ich nasadzie.
- Zachowujemy najni¿sz± ga³±zkê, skracaj±c jej d³ugo¶æ do 5 listków. Resztê odrostu obcinamy.
Na odrostach, które rozwinê³y siê najliczniej, zachowujemy pojedyncz± ga³±zkê.
- Pozostawiamy pêd najbli¿szy ostatniemu ciêciu, skracaj±c now± ga³±zkê do 5 listków. [rys.7]
- Gdy pêdy owocowe s± ju¿ dobrze widoczne na ga³êziach, warto je pozostawiæ, aby ros³y jeszcze wraz z ostatnim wrze¶niowym przyp³ywem soków.
Istnieje wiele technik przycinania drzew owocowych i sposobów ich prowadzenia. Wybór uzale¿niony jest od odmiany, gatunku i efektu, który chcemy osi±gn±æ.
 Kontakt
|
|